22. maj 2025

Dialogmøde hos Søfartsstyrelsen om bemanding af lodsfartøjer

Søfartens Ledere var sammen med en række andre faglige organisationer blevet inviteret til dialogmøde hos Søfartsstyrelsen om bemanding af lodsfartøjer.

Faglig
Billede til nyheden Dialogmøde hos Søfartsstyrelsen om bemanding af lodsfartøjer
Mødet foregik på Søfartsstyrelsens kontor i Korsør.

Søfartsstyrelsen har inviteret Beredskabsstyrelsen (Lodstilsynet), lodserier og en række faglige organisationer til dialog om de nuværende regler for bemanding af lodsfartøjer. Anledningen er, at styrelsen efter rådgivning fra Skibstilsynsrådet har valgt at fjerne den tidligere lodsbestemmelse fra bekendtgørelsen om bemanding af mindre erhvervsfartøjer, som transporterer op til 12 passagerer i indenrigsfart.

I den tidligere bekendtgørelse var der en særlig bestemmelse, som gjorde det muligt at sejle lodsfartøjer med kun én person, hvis der blev taget højde for sikkerheden i instrukser og planlægning. Men efter høringssvar og en sammenligning med praksis i blandt andet Storbritannien, Norge og Holland – hvor lodsfartøjer bemandes med mindst to personer – har Søfartsstyrelsen valgt at tage emnet op til fornyet drøftelse.

Mødet skulle give alle parter i lodserhvervet mulighed for at komme til orde og drøfte, hvordan der bedst skabes klare regler, som både tager højde for sikkerheden og branchens behov.

Samtidig sender Søfartsstyrelsen et revideret udkast til bekendtgørelsen i høring i fire uger hen over foråret. De nye regler forventes at træde i kraft den 1. januar 2026.

Sikkerheden skal være i orden

Mødet er for Søfartens Ledere et vigtigt skridt i bestræbelserne på at sikre ordentlige arbejdsforhold for lodserne. De klatrer hver dag op ad lange lodslejdere af forskellig beskaffenhed og under alle vejrforhold. Derfor er det vigtigt, at sikkerheden er i orden, så lodserne kan fokusere på at lodse skibene sikkert genne danske farvande.

”En lods er en højtuddannet navigatør med et kæmpe ansvar, de skal ikke bruge deres tid og energi på at bekymre sig om, hvorvidt de nu også kommer sikkert hjem igen. Lodsers fokus skal være på den sikre sejlads for det skib, de skal lodse. Dette er af vital betydning for sikkerheden, havmiljøet og infrastrukturen i Danmark. Derfor skal Danmark også være villig til at give lodserne sikre arbejdsforhold,” siger direktør i Søfartens Ledere Helle Ruberg.

Et langt sejt træk

På mødet deltog udover Helle Ruberg også Bjarne Cæsar fra Danske Lodsers bestyrelse. Mødet er et resultat af et langt sejt træk:

”Fra Søfartens Lederes side har vi i snart et år arbejdet på at få ændret den bekendtgørelse, der lagde op til en fortsættelse af de sidste 40 års uvane med at gå på kompromis med lodsernes sikkerhed. Derfor er det en stor glæde for, at arbejdet nu udmønter sig i en dialog med erhvervet,” slutter Helle Ruberg.

Læs også artiklen ’Enmandsbetjente lodsbåde skaber bekymring for sikkerheden’

Relaterede nyheder